Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Krnov má nově vybudovaný  přechod pro chodce zvýrazněný světly zapuštěnými v komunikaci


V Krnově je nově  celodenně zvýrazněn blikajícími světly zapuštěnými ve vozovce přechod pro chodce u základní školy na Dvořákově okruhu. Světla v zebře mají už z dálky upozornit řidiče na místo, kde se přechod nachází, a zvýšit tak bezpečnost chodců.
 „Když mi tento typ nasvětlení přechodu před dvěmi lety ukázal majitel firmy, u které jsme zakoupili radar, moc jsem usiloval o to, aby se do Krnova dostal. Co mě na něm především zaujalo, bylo to, že světla jsou umístěna v komunikaci, tedy v místě, které řidiči sledují, a jsou vidět na poměrně velkou vzdálenost. Věřím, že instalaci tohoto osvětlení ocení řidiči především za šera a jsem rád, že bude fungovat ještě před začátkem školního roku,“ uvedl velitel Městské policie Krnov Pavel Moravec.
Proč byl vybrán z celého města právě přechod na Dvořákově okruhu, vysvětlil vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu v Krnově Miroslav Mohyla: „Vytipovali jsme tři nejvíce zatížené přechody, kromě Dvořákova okruhu to byly přechody na Opavské ulici u restaurace Družba a u evangelického kostela na Albrechtické ulici. Nakonec volba padla na Dvořákův okruh, a to nejen kvůli škole, ke které vede, ale kvůli poměrně velké frekvenci ostatních chodců z řad obyvatel přilehlého sídliště.“
Zatímco přechod zvýrazněný světly zapuštěnými v komunikaci je v Krnově první vlaštovkou, přechodů nasvícených svítidly umístěnými nad vozovkou je téměř padesát. Tento počet se letos zvýší o dalších 27. S instalací světel se začne už příští týden a k prvním budou patřit přechody pro chodce na Opavské ulici.
Nasvětlení přechodů pro chodce přijde město Krnov na 1,364 milionu korun, z toho milion korun na jeho realizaci získalo z programu Moravskoslezského kraje Zvýšení pasivní bezpečnosti na pozemních komunikacích.
Nasvětlení co největšího počtu přechodů pro chodce má zvýšit jejich bezpečnost a snížit dopravní nehodovost v rizikových úsecích pozemních komunikací na území města Krnova. Jedná se především o přechody na komunikacích I. třídy, které slouží i k tranzitní regionální a dálkové dopravě směrem do Polska. Dobrá viditelnost na přechodech pomůže ochránit nejzranitelnější účastníky silničního provozu, což jsou chodci, cyklisti a osoby se sníženou schopností pohybu, zklidnit dopravu a zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu na základě zásady bezpečného provozu na pozemních komunikacích "vidět a být viděn".

Obrazek