Jdi na obsah Jdi na menu
 


Defibrilátor

Součástí výbavy výjezdového vozidla Městské policie Krnov, které je v ulicích města čtyřiadvacet hodin denně, je od středy 1. února nově defibrilátor. Přístroj, který pomáhá zachránit lidské životy, strážníkům zakoupilo za 48 tisíc korun město Krnov.

„O vybavení defibrilátorem jsme našeho zřizovatele sami požádali, protože chceme být připraveni na situaci, kdy je nutné poskytnout rychlou a bezpečnou první pomoc člověku s náhlou srdeční zástavou. U takových případů totiž býváme často první. Buď nám je nahlásí občané, nebo nás o prověření situace na místě požádá dispečink rychlé záchranné služby,“ uvedl zástupce velitele Městské policie Krnov Jaroslav Hlaváček.  

Městská policie Krnov má k dispozici automatický externí defibrilátor ZOLL AED Plus, který pomocí vizuální i akustické nápovědy pomáhá zachránci správně provést srdeční masáž. „Přestože přístroj nám přesně říká, co máme dělat, a umí navigovat i úplného laika, musíme být na krizové situace maximálně připraveni. Proto absolvovali všichni strážníci školení, jak defibrilátor používat. Rozšířili si tak své znalosti v poskytování první pomoci, které běžně uplatňují v praxi,“ dodal Jaroslav Hlaváček. 

První pomoc často poskytují také policisté. Těm město Krnov darovalo přenosný defibrilátor v loňském roce spolu s dětskými elektrodami pro záchranu dětí mladších osmi let a záchranářským kufrem s náplní. Vše je součástí výbavy speciálního vozidla krnovské prvosledové policejní hlídky. 

Kromě defibrilátoru získala městská policie od města také sadu určenou pro nouzové otevírání zabouchnutých dveří a zavřených oken, včetně plastových. Vyškolení strážníci díky ní budou mít možnost v neodkladných případech vniknout do uzavřených prostor a lidé tak už nebudou muset přivolávat hasiče. Sada přišla na 29 tisíc korun.  

image.jpg