Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osobní alarmy mají senioři nyní zadarmo

 

Osobní alarmy mají senioři nyní zadarmo 

 

„Těší nás, že je mezi seniory o alarmy takový zájem, že dbají na svou bezpečnost. Protože bychom rádi uspokojili i ostatní, kteří si k nám nestihli přijít, najdeme finanční prostředky a po prázdninách další sérii alarmů pořídíme,“ řekl velitel Městské policie Krnov Pavel Moravec.

Osobní alarm je pomůckou, připomínající například přívěšek na klíče, která jednoduchým spuštěním vydává zvuk o síle 90 dB. Lze ji použít k přivolání pomoci při napadení nebo při zdravotních problémech. Zařízení není napojeno na služebnu městské policie nebo jiný bezpečnostní systém, že se něco děje, dává lidem v okolí vědět hlasitým zvukem. Pořizovací cena alarmu je 86 korun za kus, z městského rozpočtu bylo zatím zakoupeno 200 kusů v celkové hodnotě 17200 korun. Alarmy oproti podpisu vydávali strážníci v sídle Městské policie Krnov v Žižkově ulici.

Zájemci z řad krnovských seniorů mají možnost zdarma získat jednoduchý osobní alarm, který v případě potřeby může posloužit k přivolání pomoci. Alarmy oproti podpisu dostanou v sídle Městské policie Krnov v Žižkově ulici. 

Alarmy zakoupilo v rámci aktivit pro seniory pracoviště prevence kriminality Městského úřadu v Krnově, a to po dohodě s městskou policií a na základě doporučení Policie ČR. „Jedná se o drobnou osobní pomůcku, připomínající například přívěšek na klíče, která jednoduchým spuštěním vydává zvuk o síle 90 dB. Může účinně posloužit k přivolání pomoci při napadení nebo při zdravotních problémech. Pořizovací cena je 86 korun za kus, z městského rozpočtu bylo pořízeno 200 kusů v celkové hodnotě 17200 korun,“ uvedla preventistka kriminality Irena Šindlerová. 

Pro alarmy si mohou senioři přijít na městskou policii kdykoliv. „Alarmy rozdáváme krnovským seniorům zdarma oproti podpisu. Ten je nutný jednak proto, abychom měli evidenci počtu vydaných alarmů, a jednak pro náš přehled o příjemcích. Ti si mohou odnést i více alarmů než jeden, aby je mohli předat známým či sousedům, ale bude to zadokumentováno. Pokud budeme pořádat přednášky pro seniory a alarmy ještě budeme mít k dispozici, získají ho i účastníci těchto akcí,“ řekl velitel Městské policie Krnov Pavel Moravec. Při předání strážníci seniory informují o způsobu obsluhy alarmu, odpovídajícím způsobu zacházení i o skutečnosti, že není napojený na žádný bezpečnostní systém. 

Prvními příjemci alarmů byli účastníci Senior akademie, kteří je získali ve čtvrtek 21. června na přednášce policistky Pavly Jirouškové „Senior v bezpečí nejen o prázdninách. Rady Policie ČR“.